Waarschijnlijk heb je al aardig wat websites bezocht over Bitcoin, maar heb je nergens de informatie gevonden die je zocht. Dat komt doordat veel websites schrijven voor ervaren handelaren. Ze vergeten wel eens dat niemand met kennis en kunde is geboren. Daarom hebben we een handleiding gemaakt met ‘Bitcoin voor beginners’. Waar kun je zoal op letten? Welke tips kunnen we je geven? Wat is Bitcoin eigenlijk? Al deze vragen komen aan bod.
Wat is Bitcoin?
Allereerst beginnen we bij het begin: Wat is Bitcoin? Bitcoin is een zogenaamde ‘cryptocurrency’. Dat is een virtuele munt die met cryptografie werkt. Daarom heet het ook ‘crypto’. Het fijne van Bitcoin is dat het decentraal, openbaar, onveranderbaar, permissieloos en niet te censureren is. Er is geen bank of een derde partij die de eigenaar is van de munt. Daardoor kunnen er ook geen munten worden bijgemaakt en kan de waarde niet kunstmatig veranderen.
Het idee van Bitcoin is dat het traditioneel geld vervangt. Het werd bedacht door een (groep) ontwikkelaar(s), tijdens de economische crisis van 2008. Satoshi Nakamoto is er de bedenker van. Of dit nu een persoon is of een groep ontwikkelaars laten we even in het midden, maar de gedachte van Satoshi was dat Bitcoin een ‘peer to peer systeem voor het sturen van geld’ zou moeten worden. Betalingen kunnen worden verstuurd zonder een financieel instituut ertussen. Onderling betalingen versturen kon al, maar altijd met een derde partij. Zo werd voorkomen dat geld dubbel werd uitgegeven, het zogenaamde ‘double spending’-probleem. De ontwikkelaar(s) van Bitcoin bedachten daar een andere oplossing voor: de Bitcoin blockchain.
Wat is Blockchain?
Een Blockchain is een kettingreeks aan blokken met informatie. Voor iedere transactie wordt een deel van een blok aangemaakt. Vele blokken informatie samen, vormen de complete transactie. Ieder blokje bevat een deel informatie. Alleen tesamen (dus in een ketting) kan een transactie worden gedaan. De blokken moeten samen kunnen werken en moeten zijn voorzien van een tijdsstempel. Zo valt altijd terug te zien wanneer een Bitcoin is uitgegeven en kan deze niet dubbel worden uitgegeven.
Maar, er is geen derde die controleert. In plaats daarvan zijn er ‘vele derden’ die controleren: partijen die middels rekenkracht van hun computer berekenen of de transactie wel klopt. In principe is dit iedereen die meedoet op het Blockchain-netwerk. Door rekensommen, die we ‘proof of work’ noemen, worden Bitcoins gecontroleerd. Zij die de rekensommen laten uitvoeren, ontvangen een kleine vergoeding voor het leveren van de rekenkracht.
Bitcoin en Blockchain zijn dus nauw met elkaar verbonden. Blockchain kan niet alleen worden ingezet om Bitcoin-transacties bij te houden en te verifiëren, maar ook voor andere zaken, zoals ‘smart contracts’: slimme, digitale contracten, die zonder tussenkomst van een notaris afspraken bevatten. Het voert te ver om dit compleet uit te leggen, omdat het buiten de scope van Bitcoin valt.
Je kunt in principe stellen dat Bitcoin een betalingsnetwerk is, dat is gebaseerd op cryptografie, in plaats van vertrouwen. Wie deelneemt aan het verkeer, kan er zeker van zijn dat transacties worden afgerond zonder dat een andere partij de transactie hoeft te kennen of vertrouwen. De regels van het netwerk zitten namelijk in de Bitcoin-software zelf. Er zijn wel regels, maar geen regelgevers; er is geen centrale partij. Tegelijkertijd houdt dat ook in dat Bitcoin niet te censureren valt en dat transacties niet ongedaan kunnen worden gemaakt.
Waarom Bitcoin gebruiken?
Veel mensen gebruiken Bitcoin vanwege de anonimiteit van de munt. Je hebt geen herleidbaar bankrekeningnummer, maar werkt met een public key per transactie. Alle transacties worden wel openbaar en transparant opgeslagen op het Blockchain-netwerk. Iedereen kan deze gegevens inzien.
Wat vaak aantrekkelijk is, is dat de munt niet gecensureerd kan worden. Daarnaast zijn de transactiekosten laag: of je nu 0,1 of 1 miljoen munten overmaakt; de kosten blijven hetzelfde. Daarnaast heb je niet te maken met instap- of abonnementskosten, zijn er geen voorwaarden of beperkingen en kun je het wereldwijd gebruiken. Bitcoin is namelijk niet afhankelijk van regeringen, grenzen en landen. Daardoor hoef je ook niet met een wisselkoers te werken.
Bitcoin wordt op steeds meer plekken geaccepteerd. Je kunt de cryptocurrency gebruiken in sommige online shops, in sommige fysieke winkels en het is zelfs mogelijk je euro’s voor Bitcoin te ruilen bij een zogenaamde ‘ATM’. Dat is een omgekeerde pinautomaat: je stopt er biljetten of munten in, en het wordt omgezet naar Bitcoin en meteen naar je wallet (digitale portemonnee) geschreven.
Financiële soevereiniteit voor gebruikers
Met Bitcoin krijg je zelf weer het beheer over je geld in handen. We noemen het ‘financiële soevereiniteit’. Dat wil zeggen dat het geld echt van jou is en dat jij als gebruiker bepaalt wat je ermee doet, waar je dat doet en wanneer je dat doet. Er is dus geen organisatie of een instituut dat de waarde van het geld kan beïnvloeden.
Bij euro’s kan geld worden bijgedrukt of uit de roulatie worden genomen. Bij crypto kan dat niet. Daar staat het aantal beschikbare munten vast en die zijn in omgang. Door te handelen kun je crypto kopen, verkopen en inwisselen voor andere munten. De waarde van het geld wordt steeds vastgesteld door de markt op basis van vraag en aanbod.
Geen inflatie, maar wel volatiliteit
Over de waarde van de munt gesproken: Bitcoin kent geen inflatie, maar wel een hoge volatiliteit. De munt kan op het ene moment zeer waardevol zijn, terwijl het op andere momenten bijna niets waard is. Dat heeft te maken met de vraag en het aanbod op de markt. Zijn Bitcoin gewild? Zoeken mensen ernaar? Wat doet de markt? Het zijn allemaal vragen die van invloed zijn op de waarde van de munt.
In Nederland en landen om ons heen zien we dagelijks de effecten van inflatie. Inflatie is een soort onzichtbare belasting die zonder wetgeving wordt doorgevoerd. De ECB print bijvoorbeeld euro’s bij of kopen assets van bedrijven op, om ze van de ondergang te redden. Handig, al dat nieuwe geld, maar daardoor wordt het ‘oude’ geld minder waard. Bitcoin kent dit fenomeen niet.
Zo rond 2140 zal het laatste stukje Bitcoin worden uitgegeven door het netwerk. Vanaf dan kan er alleen nog gehandeld worden. Zoals gezegd kan niemand extra Bitcoin maken en daarmee de waarde verlagen.
Wat wel kan, is dat er met contracten wordt gehandeld. Handelaren bezitten dan niet daadwerkelijk het aantal munten, maar werken met leningen en hefbomen. Het voert te ver voor beginners om dat uit te leggen, maar het is vergelijkbaar met speculeren op de beurs. Daardoor kan de waarde van de Bitcoin snel stijgen en dalen.
Met Bitcoin beginnen en betalen
Met Bitcoin beginnen is niet ingewikkeld. Er zijn allerlei diensten zoals brokers en exchanges waar je aan Bitcoin kunt komen. Het makkelijkst is het direct kopen van Bitcoin. Je wisselt je traditionele euro dan in voor digitale valuta. Dit kan bij verschillende diensten, die we zo bespreken.
Handig om te weten is dat je op steeds meer plaatsen met Bitcoin kunt betalen. Zo kun je bijvoorbeeld online je eten bestellen en betalen bij Thuisbezorgd, of een appartement huren op een Waddeneiland. Veel bedrijven stellen zich open voor Bitcoin, omdat ze de waarde er wel van in zien.
Zelf kun je Bitcoin ontvangen door een adres aan te maken waarop mensen je kunnen betalen. Er zijn diensten waar je je Bitcoin automatisch kunt laten omzetten naar euro’s. Dat werkt met een zogenaamde payment provider. Op deze manier in Bitcoin handelen is snel, simpel goedkoop en je zit niet aan voorwaarden of abonnementskosten vast.
Handige diensten voor beginners
Genoeg gepraat over Bitcoin, aan het werk! Hoe koop je nu je eerste Bitcoin, hoe sla je de munt op en hoe handel je ermee?
Bitvavo
Je zou je eerste Bitcoin kunnen kopen bij Bitvavo. Dat is een Nederlandse broker die zich vooral richt op beginners. Als je naar de website van Bitvavo gaat, kun je je meteen aanmelden. Klik hiervoor op ‘Aan de slag’ en vul je gegevens in. Na het aanmaken van een account kun je je eerste euro’s inruilen voor Bitcoin. Dat doe je door tegoed in je account te storten. Daarvoor klik je op ‘Euro’s’. Je kunt dan afrekenen met de gewenste betaalmethode, zoals iDEAL. Daarna klik je op de gewenste cryptovaluta en klik je op het tabblad ‘Kopen’. Voer in hoeveel je wilt kopen en klik op ‘Kopen’. Op het volgende scherm kun je je aankoop bevestigen.
Dat is hoe simpel het is om te beginnen met Bitcoin. Dat Bitvavo is handig om te blijven volgen, want het is niet alleen meer een broker. Je kunt er niet alleen Bitcoin kopen, maar ook verkopen en verhandelen. Dat komt doordat deze dienst ook steeds meer bekend wil staan als een exchange.
Goed om te weten: bij het handelen in cryptocurrency komen altijd handelskosten kijken. Dit zijn de zogenaamde ‘fees’. Bitvavo is een goed platform om je eerste stappen te zetten. Daarna kun je rondkijken naar wat geavanceerdere platforms, die veel functionaliteiten bieden. Denk bijvoorbeeld aan een grafiek, de mogelijkheid technische analyses uit te voeren, het inzien van het orderboek en het plaatsen van wat ingewikkeldere orders.
Bitcoin Meester
Bij Bitcoin Meester kun je 200 verschillende cryptovaluta kopen en verkopen. Het beginnen met Bitcoin is relatief simpel bij Bitcoin Meester. Je gaat naar de website en opent een account. Hiervoor hoef je alleen je gegevens in te vullen. Bitcoin Meester vraagt ook een voornaam, achternaam e-mailadres en wachtwoord. Handig is dat je op de website ook meteen alle koersen van alle cryptocoins ziet. Zo zie je niet alleen de waarde van Bitcoin, maar bijvoorbeeld ook van Litecoin, Ethereum, Vechain, Cardano en anderen. Zo weet je welke munten het best presteren.
Na het aanmaken van een account kun je beginnen met het kopen, verkopen en verhandelen van Bitcoin. Het kopen van Bitcoin doe je door euro’s op je account te storten. Dit kan onder meer met iDEAL. Daarna kun je je euro’s inwisselen voor Bitcoin. Via Bitcoin Meester kun je je munten ook weer verkopen of ergens anders heen sturen.
Tips om te beginnen met Bitcoin
De beste tip die we je kunnen geven, is dat je handelt met geld dat je kunt missen. In Bitcoin handelen betekent beleggen en investeren. Dat is nooit zonder risico, zeker niet omdat de waarde van de munt hevig kan fluctueren. De markt voor cryptocoins is volatiel. Bitcoin zal je niet gegarandeerd rijk maken en je kunt je inleg verliezen.
Daarnaast is het goed om te weten dat Bitcoin niet écht anoniem is. Adressen zijn niet gekoppeld aan personen, maar wel aan transacties. Daarom is Bitcoin eerder pseudo-anoniem. Je bent dus wel op enige manier traceerbaar. Illegale zaken verrichten mag bij de Nederlandse wet überhaupt niet, maar Bitcoin is er zeer zeker niet voor bedoeld.
Kies voor een goede bitcoin wallet. Het liefst kies je voor een hardware wallet (een soort USB-stick) waar je je munten beveiligd opslaat. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een paper wallet; dan schrijf je je code op een stuk papier.
Houd er rekening mee dat je unieke, complexe wachtwoorden moet gebruiken. Gebruik het liefst ook tweestapsverificatie. Dat betekent dat je toestemming op een ander apparaat (zoals je smartphone) moet geven om in te kunnen loggen. Zo voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je munten. Handelen in Bitcoin betekent experimenteren, maar natuurlijk wel met mate.