Bitcoin Wallet
Opzoek naar een (offline) wallet om veilig je crypto te bewaren? Op deze pagina lichten wij alle opties toe.
Bitcoin wallet
Wie net in de wereld van bitcoins stapt, heeft misschien nog niet van een bitcoin wallet gehoord. Dit is een soort online bankrekening, maar dan voor bitcoins. Net als met een bankrekening kun je met een wallet bitcoin ontvangen, verzenden en beheren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen we uit in dit artikel.
Zet nooit al je bitcoin op een wallet
Voordat we beginnen, is het goed te vermelden dat je nooit al je bitcoin op één wallet moet zetten. Anders kunnen alle munten in één keer worden gestolen bij een hack. Bovendien voorkom je daarmee dat je alles kwijt bent als je je toegangssleutel vergeet of om een andere reden er niet meer bij kunt.
Door je bitcoin te spreiden over verschillende wallets handel je op een veiligere manier. Er is geen limiet op het aantal bitcoin wallets dat iemand mag gebruiken, dus maak er volop gebruik van!
Digitaal geld behoeft ook een eigen wijze van opslag en wordt dat binnen de wereld van cryptocurrencies ook wel wallet genoemd. Met deze vorm van opslag heeft een ieder gelijk toegang tot zijn of haar eigen geld en kunnen ook alle transacties hier vanuit plaatsvinden. Dat is allemaal mogelijk en is het super eenvoudig om er eentje aan te maken. Met de bitcoins veilig opgeborgen in jouw eigen wallet, is het doen van aankopen over de hele wereld geen probleem meer.
Een bitcoin wallet downloaden en gebruiken
Een bitcoin wallet is te downloaden voor de computer, PC, Mac of smartphone. Je gebruikt deze apparaten om in te loggen op de wallet. Vanaf het apparaat maakt de wallet verbinding met de blockchain. Het laat dan zien over hoeveel bitcoin de gebruiker beschikt. Het veiligst is een offline wallet, zoals de Ledger Nano S of Trezor. Het meest eenvoudig als je net begint is om gebruik te maken van de wallets die op de exchanges staan zoals Bitvavo en Finst.
Om de wallet te vullen, koopt de gebruiker bitcoin bij een exchange. De munteenheid wordt dan verzonden naar de wallet. Vanuit de wallet beheert de gebruiker het geld, zo kan het verzonden of ontvangen worden. Om bitcoin te verzenden, moet het ontvangstadres ingevuld worden. Dit is een uniek nummer dat bij een andere gebruiker hoort. De cryptocurrencies worden dan vanuit de wallet naar de uiteindelijke ontvanger gestuurd.
Wat zijn de beste bitcoin wallets?
Wat de beste bitcoin wallets of beste crypto wallet zijn, heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Wie nieuw is met bitcoin, kiest waarschijnlijk voor een simpelere wallet dan iemand die er al wat langer mee bezig is. Daarnaast kan ook de grootte van het bedrag doorslag geven in de keuze voor een wallet.
Mobile Wallet
In principe zijn er drie soorten wallets: mobile wallets, software wallets en hardware wallets. Bij een mobile wallet of mobiele wallet maakt de gebruiker gebruik van zijn smartphone om de bitcoin te beheren. Het voordeel van een mobile wallet is dat de gebruiker altijd zijn wallet bij zich draagt. Bovendien is het gebruik van een mobile wallet gratis. Een mobiele wallet is altijd erg fijn om de huidige bitcoin waarde te zien van de bitcoin die je bezit.
Software wallet
Wie liever vanaf een computer zijn crypto beheert, kan dat doen middels een software wallet. Dit is vergelijkbaar met de mobile wallet, behalve dat de software op een vaste computer of laptop geïnstalleerd wordt. De mobile wallet is beschikbaar voor de meest gebruikte mobiele besturingssystemen, zoals iOS en Android.
Hardware wallet
Sommige gebruikers kiezen liever voor een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat waarmee crypto beheerd kan worden. Volgens experts is dit de veiligste manier van het beheren van bitcoin: kwaadwillenden moeten fysiek het apparaat in handen krijgen én de code weten om in te kunnen loggen. Een mobiele wallet of een software wallet zou gehackt kunnen worden. Met een crypto hardware wallet verhoogt de gebruiker zijn of haar veiligheid. Een dergelijk apparaat komt vaak in de vorm van een USB-stick.
Een bitcoin wallet aanmaken
Waar een bitcoin wallet aanmaken? Een veelgebruikte bitcoin wallet is de wallet van Blockchain. Deze portemonnee is geheel gratis en wordt wereldwijd door meer dan vijftien miljoen gebruikers gebruikt. Een portemonnee aanmaken via Blockchain doe je via de website van de aanbieder: Blockchain.info. Het is uiteraard ook mogelijk voor een andere aanbieder te kiezen. Ook daar zal de gebruiker zich eerst moeten aanmelden.
Het is belangrijk bij het aanmaken van een wallet om de veiligheid in ogenschouw te nemen. Dat houdt in dat de gebruiker een e-mailadres en een sterk wachtwoord gebruikt. Een sterk wachtwoord bestaat uit een lange zin, voorzien van hoofdletters, kleine letters, getallen en symbolen. Wachtzinnen zijn veiliger dan wachtwoorden. Een goed wachtwoord zou kunnen zijn: Ikgebruikeenlangwachtwoord020! Je kunt dit wachtwoord onthouden aan de zin, aan het netnummer van Amsterdam en het uitroepteken. Kies voor een eigen variatie op deze wachtzin.
Om een bitcoin wallet aan te kunnen maken, moeten er eerst algemene voorwaarden gelezen en geaccepteerd worden. Vaak komt een aanbieder van een bitcoin wallet met een ezelsbruggetje voor als het wachtwoord per ongeluk vergeten wordt. Het is handig dit ezelsbruggetje goed te bewaren; zonder dit hulpmiddel kan een Bitcoin portemonnee onherroepelijk ontoegankelijk worden.
Bitcoin wallet activeren
Na het aanmaken van de wallet ontvangt de aanvrager een e-mail. In deze e-mail staat een activatielink vermeld. Open het welkomstbericht, klik op de link en login met de unieke identificatiecode. Deze code wordt ook wel ‘Wallet-ID’ genoemd. Het valt te herkennen aan de lengte van de code en de streepjes ertussen.
Zodra een wallet geactiveerd is, kan deze gebruikt worden. Ook vindt de gebruiker in de wallet een persoonlijk Bitcoin-adres. Dit adres is openbaar. Het valt te vergelijken met de bankrekening. Het openbare adres kan publiek gebruikt worden om bijvoorbeeld bitcoin over te maken en te ontvangen.
Bitcoin versturen en ontvangen
Nadat de wallet is geactiveerd, kun je Bitcoin traden. Onder traden verstaan we het versturen (betalen) en ontvangen (betaald worden). Dit gebeurt middels een ontvangstadres.
In de meeste wallets valt het publieke adres op te vragen door in te loggen op de wallet en te kiezen voor ‘Ontvangen’ of ‘Receive’. Een Bitcoinadres begint altijd met het getal 1 of 3 en heeft verschillende tekens. Het adres verandert zodra er een betaling op wordt ontvangen.
Verzenden en ontvangen werkt eenvoudig. Een verzending maak je klaar door voor de optie ‘Verzenden’ of ‘send’ te kiezen in de wallet. Vul in het scherm het ontvangstadres van de ontvangende partij in en klik op ‘Verzenden’ of ‘Send’ om de verzending te bevestigen.
Het is goed om te weten dat het systeem niet controleert op typefouten. Er is dus niet zo iets als een bitcoin wallet check. Daarom is het belangrijk nog een keer goed het adres te controleren alvorens een opdracht te verzenden. Aangezien de ontvangstadressen lang zijn, valt het af te raden adressen over te typen. Het is aan te raden het adres te kopiëren. Ben er zeker van of een transactie gedaan moet worden, want als de crypto eenmaal is overgeboekt, is het niet terug te boeken. In dat opzicht lijkt Bitcoin op gewoon geld.
Waarom verandert mijn Bitcoinadres?
Bitcoinadressen veranderen na een transactie. Wie geen transacties doet, zal merken dat het adres af en toe uit zichzelf verandert. Dit gebeurt om de privacy en veiligheid op het netwerk beter te waarborgen. Door steeds van adressen te wisselen, is het niet mogelijk een adres te koppelen aan een persoon.
Dat betekent niet dat oude adressen helemaal vervallen en niet meer te gebruiken zijn. Oude adressen kunnen gewoon worden gebruikt om Bitcoin mee te ontvangen. De munten komen dan gewoon in jouw wallet terecht.
Belangrijk: maak regelmatig een back-up!
Wie een software wallet heeft, kan het beste regelmatig een back-up maken. Dit is het stukje verantwoordelijkheid dat komt kijken bij het beheren van een bitcoin software wallet of andere crypto wallet. Zonder back-ups zou de gebruiker zijn of haar Bitcoin kwijt kunnen raken. Wie bang is te vergeten een back-up te maken, kan het best een bitcoin hardware wallet gebruiken. Hierin is ook de private key opgeslagen.
Een private key is een wachtwoordzin van 12 of 24 woorden. Deze private key kan in geval van nood worden gebruikt. De sleutel wordt gebruikt als je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeten bent. De key is aan te vragen middels de veiligheidsinstellingen van de door jou gekozen wallet.
Veilig, veiliger, veiligst: de paper wallet
Zo goed als optimale veiligheid genieten? Dat doe je met een bitcoin paper wallet. Een paper wallet is een bitcoin wallet op papier. Het is naast de hardware wallet één van de veiligste manieren om bitcoin op te slaan. Offline bewaren is het veiligst, omdat hackers en andere kwaadwillenden geen toegang hebben tot papier, maar wel tot het web. Op deze manier kunnen de cryptomunten dus alleen fysiek gestolen worden en niet online.
Een paper wallet is een vorm van cold storage. Onder cold storage verstaan we het offline bewaren van cryptocurrency. Het idee van de paper wallet is dat gebruikers hun private key op papier zetten, zodat er online geen spoor meer online van aanwezig is. De paper wallet kan het best in een kluis of op een andere veilige plek bewaard worden. Let op: een paper wallet kan niet worden gebruikt om bitcoin te verzenden. Daarvoor moet een online wallet worden aangemaakt en moet de public key worden geïmporteerd.
Hoe maak je een bitcoin paper wallet?
Een paper wallet bevat de private key van het Bitcoin-account. De originele vorm van deze key is een reeks van 64 karakters. Ze kunnen direct op een paper wallet gezet worden door de code te printen. Tegenwoordig is er ook software beschikbaar om een QR-code aan te maken. Deze kan dan gescand worden op een mobiele telefoon.
Het valt sterk af te raden een private key handmatig over te schrijven. De kans op een schrijffout is erg groot. Wanneer de key niet helemaal klopt, is het een geheel ander adres en is het onmogelijk nog over de bitcoin te beschikken. Daarom raden we aan de key te printen.
Het nadeel van een bitcoin paper wallet en de oplossing
Kennen bitcoin paper wallets geen nadelen? Zeker zijn er nadelen: papier is brandbaar, niet watervast en op de lange termijn gaat het papier verkleuren. Wie kiest voor een paper wallet, kan het best het papier plastificeren. Maar dan nog steeds kan het papier kwijtraken en dat is natuurlijk eeuwig zonde.
Als je echt voor optimale veiligheid wil gaan, kun je het best kiezen voor een cryptosteel. Dit is een roestvrijstalen plaatje waarin de originele private key en de zogenaamde backup seed (voor het geval je de key kwijtraakt) gegraveerd staan. Het voordeel van een cryptosteel is dat deze bestand is tegen water en vuur en langer meegaat dan papier. Het hoeft niet duur te zijn; vanaf zo’n 60 euro heb je al een dergelijk plaatje.
Veiligheidstip: tweestapsverificatie gebruiken
Bitcoin zijn een groot goed. Het is en blijft geld en dat wil je niet kwijtraken. Daarom is het belangrijk tweestapsverificatie te gebruiken. Dit houdt in dat je na het inloggen nog een extra code moet invoeren om de inlogprocedure af te ronden. Meestal wordt deze code gegenereerd door een app op de smartphone. Bij zowel online als offline wallets (zoals een hardware wallet) is het belangrijk deze extra beveiligingsmaatregel in te schakelen. Op die manier hebben kwaadwillenden een hele kleine kans te slagen in hun inbraakpogingen.
De veilligste manier van het bewaren van je bitcoin is in een offline wallet. Dit omdat hackers daar geen toegang tot hebben. Je bitcoins kunnen zo dan alleen ‘fysiek’ gestolen worden. Kies je toch voor het bewaren van je bitcoin in een online wallet? Ga dan voor een betrouwbare broker zoals Bitvavo.
Er zijn veel goede bitcoin wallets op de markt. Wat de beste bitcoin wallets zijn, heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Ben je nieuw met bitcoin, dan is een simpelere wallet waarschijnlijk een betere keuze. Ben je al langer bezig met bitcoins, dan kan de grootte van de opslagcapaciteit van je wallet een rol spelen!
Houd er rekening meer dat er meerdere soorten bitcoin wallets zijn, zoals soft- en hardware wallets. Het is handig om je bitcoins over meerdere wallets te verspreiden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om transactie kosten te besparen.
Je kunt een bitcoin wallet aanmaken op verschillende manieren. Gebruik je een software wallet van een exchange of broker dan maak je op de desbetreffende exchange een account aan waarna je de wallet kunt openen. Wil je een hardware wallet gebruiken? Dan moet je eerst het apparaatje aanschaffen en vervolgens installeren.
Het verschil tussen een software wallet en een hardware wallet heeft te maken met het ‘in verbinding staan met het internet’. Met een software wallet beheer je je bitcoins vanaf een computer en online. Met een hardware wallet beheer je bitcoins op een fysiek apparaat, meestal in de vorm van een USB-stick. Dit externe apparaatje koop je los en is nagenoeg ongevoelig voor virussen en malware. De private keys die je nodig hebt, blijven op dat apparaat staan en niet op je computer zelf.