Investeren in bitcoin
Je wilt meer weten over het investeren in bitcoin op een veilige manier? Dan zit je hier goed. Wij leggen de werkwijze en de verschillende mogelijkheden uit en beantwoorden verschillende belangrijke vragen.
Investeren in bitcoin handleiding
Zit je eraan te denken te investeren in Bitcoin? Dat kan een goed idee zijn dat je geld kan opleveren. Het kan ook een slechte beslissing zijn, waarbij je geld verliest. Dat is hetzelfde als handelen op de traditionele beurs. Feit blijft dat je een beslissing neemt op basis van gegeven data, Daarom geven wij je een korte introductie in Bitcoin en in het investeren en het beleggen in deze munteenheid.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een virtuele munteenheid, een zogenaamde cryptocurrency. Het is een volwaardig digitaal betaalmiddel, waarmee je zonder tussenkomst van een bank online en offline kunt betalen. Het verschil met traditionele valuta (zoals euro’s of dollars), is dat het een decentrale munt is. Bij de euro of de dollar is één partij de baas over het geld. Bij Bitcoin is dat niet zo: het is decentraal.
De ontwikkelaar achter Bitcoin zag dat steeds minder mensen met cash betalen, en steeds meer mensen pinnen. Daardoor zijn we massaal afhankelijker van banken geworden. Volgens de ontwikkelaar is dit een zorgelijke ontwikkeling, wat voor hem de drijfveer was om met Bitcoin aan de slag te gaan.
Bij Bitcoin is, zoals gezegd, geen derde partij gemoeid. Er is niet zoiets als een Europese of nationale bank voor Bitcoin. De munten bestaan niet fysiek, maar alleen virtueel. Dit werkt via duizenden en miljoenen computers die samenwerken om iedere transactie te verifiëren (zogenaamde nodes). Het netwerk waar het op aangesloten is, heet de blockchain.
Iedere gebruiker kan een controleur worden en een kopie van een transactie bewaren en bijhouden. Wereldwijd zijn er duizenden nodes, verspreid over de hele wereld. Daardoor is niet een partij de eigenaar van Bitcoin, maar de duizenden computers met het kopie. Op die manier is deze munteenheid decentraal.
Bitcoin werkt zo: bij iedere transactie wordt gecontroleerd door de nodes of er genoeg saldo is. Als dat het geval is, wordt de transactie verwerkt en wordt het saldo verlaagd. Het saldo van de ontvanger wordt verhoogd. Er is geen bank die de transactie verwerkt of moet goedkeuren: je betaalt direct aan de ontvanger.
Hoe investeren in Bitcoin? Uitleg
Voordat we het investeren in Bitcoin onder de loep nemen, is een waarschuwing op zijn plaats: beleggen brengt risico’s met zich mee. Dat is zo bij alle vormen van beleggingen, dus ook bij het investeren in Bitcoin. Investeer alleen geld dat je kunt missen: je kunt immers geld verliezen. Je spaargeld omzetten in cryptocurrency is dus geen goed idee. Heb je wat geld liggen waarmee je het investeren wel zou willen proberen? Lees dan verder.
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat Bitcoin een volatiele munt is. Dat houdt in dat de koersen aardig kunnen schommelen. Soms is dat een nadeel, maar in veel gevallen kan het ook een voordeel zijn: de valuta kan soms veel meer waard zijn dan de euro. Daardoor zijn veel mensen geïnteresseerd in het investeren in Bitcoin, omdat de waarde aanzienlijk toeneemt op de lange termijn.
Dit kan op verschillende manieren.
Allereerst is het mogelijk zelf Bitcoin te kopen er mee te handelen, of uit te geven aan aandelen. Op deze manier ben je direct investeerder. Je kunt ook indirect investeren, door op de traditionele beurs in Bitcoin te beleggen. Via sommige Nederlandse tussenpersonen (brokers) is het ook mogelijk zogenaamde bitcoin futures te kopen. Dan koopt de investeerder geen munten, maar een contract waarmee de munt gekocht kan worden als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo is het investeren relatief simpel.
Het idee van een bitcoin future is dat je een afspraak maakt tussen jezelf en de beurs, om de munten voor een bepaalde vaste prijs aan te schaffen. In dat geval spreek je bijvoorbeeld af dat je de komende drie maanden, aan het eind van het contract, een Bitcoin mag kopen die een waarde van 7000 euro vertegenwoordigt. Zodra de koers boven de 7000 euro uitkomt, wordt jouw future meer waard en kun je, dankzij het contract, de Bitcoin kopen voor een lagere prijs dan de huidige koers. Goed om je te realiseren: investeren in bitcoin future is iets voor geavanceerde gebruikers. Anders wordt het al snel ingewikkeld en duur.
De eenvoudigste manier van investeren is het zelf kopen van Bitcoin of andere cryptomunten. Dit doe je het snelst via een Nederlandse broker/exchange. Hier kun je ook met iDEAL of Bancontact betalen. Je euro’s worden dan meteen omgezet in Bitcoin. Je kunt ook via een exchange cryptomunten kopen, maar het duurt dan een aantal dagen voordat je de munten in bezit hebt. Bitvavo is een goed voorbeeld van een Nederlandse exchange waar je direct Bitcoin kunt kopen middels iDEAL en Bancontact.
Beleggen in Bitcoin: waar beleg je echt in?
Wie nieuw in de wereld van Bitcoin is, doet er goed aan zich te vergewissen van de aard van de investering. Waar investeer je in, als je besluit in te stappen? Velen denken dat het investeren een manier is om snel rijk te worden. In sommige gevallen klopt dat, in andere gevallen niet. Er is ook een grote groep dit Bitcoin vooral ziet als een nieuwe en spannende technologie. Zij willen niet rijk worden, maar de munt laten groeien, het netwerk waardevoller maken en de techniek achter Bitcoin promoten.
Dat is waar je echt in investeert: de techniek. Een grote groep beleggers denkt dat Bitcoin echt een disruptieve werking op de economie kan hebben. De euro zou waardeloos kunnen worden, waardoor iedereen straks in Bitcoin wil handelen. Dat is het handelen vanuit een ideologisch standpunt.
Iedereen heeft dus zijn eigen redenen om te beleggen in Bitcoin. Een hogere marktwaarde is mooi meegenomen. Wat voor jou de reden is om te beleggen in Bitcoin, is iets om jezelf af te vragen. Zo kun je ook een wel overwogen besluit nemen om mee te doen, of de munt juist links te laten liggen.
Is nu nog investeren in Bitcoin zinvol?
Veel mensen vragen zich af: ‘Zal ik nu nog investeren in Bitcoin?’ Die vraag kan alleen maar beantwoord worden door in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen wat voor soort investeerder je bent. Bij beleggingen is angst altijd een slechte raadgever. Aan de ene kant kun je ervoor vrezen dat de koers snel weer onderuit zal gaan, waardoor je geld verliest als je de bitcoin niet op tijd verkoopt. Maar het kan ook juist een hele tijd goed gaan en veel geld opleveren.
Om de vraag te kunnen beantwoorden, kun je jezelf afvragen of je het je kunt veroorloven om een koersdaling van tientallen procenten te bekostigen, of dat je al nachtmerries krijgt van een tientje verlies. Wie niet wakker ligt van een verlies, en ook niet overdreven euforisch is bij winst, kan zeker investeren in Bitcoin. Wie zich niet prettig voelt bij de kans op verliezen, doet er beter aan niet te investeren. Investeren is pas interessant met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt uiteindelijk.
Het is een feit dat na 2017 de munt hard onderuit is gegaan. Menig belegger moest toekijken hoe zijn of haar investering steeds minder waard werd. Maar, wie niets deed, werd juist beloond. De munt steeg weer en werd weer meer waard. Je moet je steeds afvragen wat het goede moment is om je kans te pakken: kan het vanaf hier alleen maar beter gaan, of komt er nog een daling aan?
In principe kun je als stelregel nemen dat de huidige prijs een duidelijk signaal afgeeft. Dat is wat ervaren analisten menen: als de waarde van de munt veel lager ligt dan de gemiddelde waarde over een periode van 200 dagen, zou je kunnen overwegen de munt te kopen. Het gaat niet alleen om de waarde, maar ook om de technische analyse en om de nieuwsberichten over Bitcoin. Positief nieuws zorgt een stijging van de prijzen op de beurs. Dan betaal je dus juist weer meer.
Met al deze zaken in het achterhoofd kun je zelf een afweging maken of het nu nog zinvol is om te investeren in Bitcoin. Durf je de gok aan? Dat risico moet je zelf afwegen en nemen.
De koers van Bitcoin: de handel stopt nooit
In tegenstelling tot de gewone beurs, waar een start- en eindtijd is, is de beurs voor Bitcoin altijd geopend. De handel stopt nooit. Ook niet in het weekend of op feestdagen. Dat komt doordat de munt decentraal is: het is niet gebonden aan openingstijden, locaties of organisaties. Daardoor kan de koers van de Bitcoin altijd schommelen.
De koers van de valuta hangt voor de lange termijn af van het gebruik van de munt. Bij hoger gebruik is de munt schaars en neemt de prijs toe. Voor korte termijn geldt dat meestal positief nieuws de prijs omhoogdrijft.
Euro’s en dollars kunnen onbeperkt worden bijgedrukt, maar bij Bitcoin is dit niet zo. Er is een maximumaantal Bitcoin dat in omloop kan worden gebracht. Hoe meer mensen Bitcoin gebruiken, hoe schaarser ze worden en hoe hoger de prijs zal zijn.
Hoe kun je je nu baseren op de koers van Bitcoin om te investeren? Je zou een technische analyse kunne gebruiken om de koers te voorspellen. Je kunt ook meer lezen over de ontwikkelingen en verwachtingen rondom de cryptomunt: welke nieuwe ontwikkelingen staan er aan te komen? Hoeveel transacties worden er nog gedaan? Hoeveel bitcoin wallets zijn er wereldwijd nog open? En hoe staat het met de rekenkracht?
Door met al deze zaken rekening te houden en altijd de beurs in de gaten te houden, kun je een strategie bepalen om beter te handelen op de beurs voor Bitcoin. Wat dat betreft verschilt het dan weer niet van de traditionele beurs: je moet nog steeds beslissingen nemen op basis van voorspellingen.