Een ‘smart contract’ is een computerprotocol dat bedoeld is om de onderhandeling of uitvoering van een contract digitaal te vergemakkelijken, te controleren of af te dwingen. Slimme contracten maken het mogelijk om transacties uit te voeren zonder inmenging van derden.
Een van de beste dingen aan blockchain is dat het gaat om een gedecentraliseerd systeem, dat bestaat tussen alle toegestane partijen, en er daarom geen sprake en noodzaak is om tussenpersonen (middlemen) te betalen, wat resulteert in enorme tijd- en conflictbesparing. Alles wat er op de chain gebeurd eerst geverifieerd door meerdere computers (nodes) binnen het netwerk. Dit proces zorgt ervoor dat manipulatie of fraude niet mogelijk is.
Slimme contracten
Smart contracts, oftewel ‘slimme contracten’, helpen jou om op een transparante en conflictvrije manier geld, eigendom, aandelen of iets van waarde te wisselen, terwijl je de diensten van een tussenpersoon vermijdt.
De beste manier om slimme contracten te beschrijven is door de technologie te vergelijken met een verkoopautomaat. Normaal gesproken zou je naar een advocaat of een notaris gaan, je betaalt hen, en je wacht totdat je het document krijgt. Met slimme contracten gooi je gewoon een bitcoin in de automaat (d.w.z. de bockchain), en je escrow, rijbewijs, of wat er ook op uw rekening staat, valt meteen in het laatje.
Daarnaast definiëren slimme contracten niet alleen de regels en boetes rondom een overeenkomst op dezelfde manier als een traditioneel contract, maar dwingen deze ook verplichtingen automatisch af.
Voorbeeld van een smart contract
Stel dat je een appartement van ons huurt. Je kunt dit via de blockchain doen door te betalen in cryptocurrency. Je krijgt een bonnetje dat in ons virtuele contract staat; ik geef je de digitale toegangssleutel die op een bepaalde datum naar je toe komt. Als de sleutel niet op tijd aankomt, dan geeft de blockchain een terugbetaling. Het systeem werkt op de ‘if-then’-voorwaarde en het wordt door honderden mensen gezien, zodat je een foutloze levering kunt verwachten.
Je kunt gebruik maken van slimme contracten voor allerlei situaties, variërend van financiële contracten tot verzekeringspremies, contractbreuk, eigendomsrecht, krediethandhaving, financiële diensten, juridische processen en crowdfunding overeenkomsten.