We weten ondertussen allemaal al dat de tijd pijlsnel vooruit gaat en dat alles super snel evolueert. Dat is in de financiële wereld niet anders. Waar er 50 jaar geleden nog niemand iets kende van een creditcard, is de wereld nu alweer in de ban van crypto currency. Dit is een digitale vorm van geld waar je dus ook goederen en diensten online mee kan aankopen. De bekendste munt in die wereld is ongetwijfeld Bitcoin. Maar voor hoelang nog? Want steeds meer begint tether populairder te worden en beginnen mensen hier hun vertrouwen op in te zetten. Maar waarom? Wat is tether en wat doet het? Wijt zijn de voordelen en waarom koop je het misschien toch maar beter niet? Wij leren je kennis maken met dit concept!
Tether, dé stablecoin
Tether (usdt) is de stablecoin van het moment. Maar om te weten wat een stablecoin juist is, moet je eerst iets meer weten over Bitcoin en de werking daar van. Bitcoin is een crypto valuta die heel erg volatiel is. Dit wil zeggen dat de waarde van deze munt heel erg kan schommelen, afhankelijk van de koers van deze munt. De ene dag kan deze munt dus enorm veel waard zijn, terwijl de volgende dag de munt enorm diep kan dalen. Het biedt dus geen echte zekerheid. En dat is wat tether nu juist wel biedt: zekerheid. Omdat het een stabiele munt is. Tether is namelijk gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. De koers van tether staat altijd gelijk aan de koers van munten zoals de dollar, de euro of de yen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
De voordelen van tether
De reden waarom tether steeds populairder begint te worden, is omdat er ook wel wat voordelen aan verbonden zijn. We zetten ze even op een rijtje:
- Tether heeft de grote voordelen van de blockchain technologie. Dit is simpelweg gezegd de ‘boekhouding en administratie van Bitcoin’. Een technologie die iedereen op zijn computer kan installeren en die alles bijhoudt wat er in de wereld van Bitcoin gebeurt. Wanneer er transacties gebeuren tussen 2 personen, moet dit alles opgenomen worden in de administratie en worden er kopies genomen van deze transactie. Deze transactie wordt dan gewijzigd in alle kopieën, dit gaat automatisch, zodat iedereen op de hoogte is van alle wijzigingen die er binnen Bitcoin gebeuren. Belangrijk om erbij te zeggen is natuurlijk dat alles volledig versleuteld gebeurd en wordt er dus geen privacy gevoelige informatie gedeeld.
- Nauwelijks kosten verbonden aan tether: in vergelijking met andere crypto munten zijn de bijkomende kosten bij tether heel erg laag. Wil je een transactie uitvoeren met tether, dan kost het je geen fee. Als je dus munten wil overmaken, betaal je hier niet extra voor, wat in tegenstelling bij andere munten wel anders is.
- Geen risico: juist omdat de waarde van tether gelijk blijft aan die van de dollar, heb je geen risico. De munt kan dus niet plots heel hard gaan dalen, waardoor je verlies maakt. Langs de andere kant kan je het ook wat somberder inzien: de munt kan dus ook niet plots veel meer waard zijn en gaan stijgen. Voor mensen die niet graag risico’s nemen is het dus ideaal! Het is natuurlijk wel belangrijk dat de waarde van de dollar, euro of yen optimaal blijft en deze niet gaat dalen. Anders daalt de tether natuurlijk ook.
- Geen bank bij betrokken: zoals bij veel andere crypto munten kan er met tether gewerkt worden zonder dat er een bank bij tussen zit. Transacties worden zoals eerder gezegd bijgehouden in de blockchain en er kunnen dus geen vertragingen opgelopen worden door een banksysteem. Hierdoor kunnen transacties met tether dus heel snel uitgevoerd worden, wat het ook ideaal maakt voor ondernemers.
De nadelen van tether
Naast de vele voordelen die tether te bieden heeft, blijven er natuurlijk ook wel een paar kleine nadelen aan verbonden. Ze wegen niet op tegen de vele voordelen, maar je moet er wel rekening mee houden en ze in het achterhoofd houden als je er in wil gaan investeren.
- De munt wordt niet meer waard: je hebt geen risico bij het investeren in deze munt, maar eigenlijk ook niet echt een kans op succes. Doordat de waarde gekoppeld is aan de waarde van fiatgeld, kan de munt niet stijgen of dalen. Dit betekent dus dat als jij investeert voor een bedrag van 100 euro, dan is dat bedrag over 1 of zelfs 2 jaar, nog altijd 100 euro. Je moet er dus niet investeren als je er grote winsten uit wil halen.
- De stabiele valuta moet stabiel blijven: als de waarde van de euro, dollar of yen plots heel erg zou dalen, dan kan dit voor houders van tether veel schade betekenen. De waarde van deze munten kan altijd dalen door bijvoorbeeld een schandaal.
- Minder decentralisatie: de meeste traditionele coins zijn decentraal en er wordt gevreesd dat dit een missende succesfactor is bij de tether.
Tether kopen
Er zijn verschillende brokers waarbij je tether kan aankopen. Er zijn dus ook heel veel verschillen te vinden bij deze brokers en het is aan jou om er een te kiezen die voldoet aan jouw eisen. Wil jij graag een groot aanbod en geef je met plezier wat meer uit? Wil je liever zo weinig mogelijk kosten betalen bij het aankopen van tether? Hecht je veel belang aan een klantenservice die 24/24 bereikbaar is of heb je graag wat extra tools erbij om analyses uit te voeren? Bestudeer eerst verschillende brokers en maak dan bij degene die jij wilt een account aan om tether aan te kopen!