De term bullmarkt verwijst naar een positieve trend in de prijzen van een markt. Het komt niet alleen voor in de cryptocurrency markt, maar ook in de traditionele markten komt het breed voor. Kortom, een bullmarkt heeft te maken met een sterke opleving van de markt die in een relatief korte periode belovende prijsstijgingen laat zien. In vergelijking met de traditionele markten zijn de cryptocurrentmarkten kleiner en dus veranderlijker. Daarom is het vrij gebruikelijk om sterke en consistente ‘bull runs’ te zien, waarbij een prijsstijging van 40% in 1 of 2 dagen vrij normaal kan zijn.
Hoewel de term bullmarkt losjes kan worden gebruikt om te verwijzen naar een sterke marktactiviteit, wordt het vaak gebruikt in traditionele markten wanneer de marktprijs 20% of meer stijgt ten opzichte van het vorige dieptepunt. Meestal ontstaat een bullmarkt wanneer beleggers optimistisch zijn over de toekomstige prestaties van een activum of over de totale marktindexen.
Historisch gezien zijn er een aantal factoren die bijdragen aan het ontstaan van een bullmarkt. In de traditionele valutamarkten zijn een sterk bruto binnenlands product (BBP) en lage werkloosheidscijfers enkele van de factoren die vaak gunstige marktomstandigheden opleveren, waardoor het vertrouwen van beleggers toeneemt. Deze factoren kunnen ook een indirecte invloed hebben op de cryptocentrische markten, maar aangezien de cryptomarkt uit een kleinere niche bestaat, heeft deze de neiging zich op een bepaalde manier te gedragen en dat is niet altijd gecorreleerd aan de traditionele markten of economische indexen.
Hoewel een stijging van de marktprijzen met 20% vaak wordt beschouwd als het begin van een bullish trend, zijn de meeste tekenen van een dreigende bullmarkt niet zo duidelijk. Handelaren en analisten gebruiken verschillende instrumenten en systemen om hen te helpen signalen en trends te herkennen.
Bull Markets vs. Bear Markets
Het tegenovergestelde van een bullmarket is een bearmarket, die plaatsvindt wanneer investeerders zich pessimistisch voelen. Dalende prijzen (bearish trend) zorgen voor een negatief marktsentiment en omdat handelaren zich minder zelfverzekerd voelen, hebben ze de neiging om steeds meer te verkopen, waardoor de prijzen verder dalen en er vaak sprake is van een zogenaamde capitulatie.